« Înapoi

Ce este un domeniu?

Domeniu

 

Un nume de domeniu este echivalentul text al unei adrese IP. Cea mai importantă caracteristică a domeniilor este că sunt mai ușor de reținut decât adresele IP care conțin doar numere. Pentru a crea un site web, aveți nevoie de un nume de domeniu, iar fiecare nume trebuie să fie unic. Așadar, ar trebui să alegem un nume de domeniu care nu este deja ocupat!

Un domeniu poate fi alcătuit din mai multe părți. Aceste părți sunt separate de un punct

  • În partea din spate se află așa-numitul top-level domain (TLD). În domeniul www.exemplu.ro, .ro este TLD și se referă la România. Există, de asemenea, mai multe tipuri de TLD, iar atunci când înregistrați un domeniu trebuie să alegeți cu ce sufix (sufixe) să înregistrați numele de domeniu.
    • Poate fi country code top-level domain (ccTLD, domeniu de nivel superior cu cod de țară), cum ar fi .ro (România), .bg (Bulgaria), .hu (Ungaria), .rs (Serbia), .at (Austria).
    • Poate fi internationalized country code top-level domain (IDN ccTLD, domeniu de nivel superior de cod de țară internaționalizat). Acestea sunt create pentru ca țările care nu folosesc alfabetul latin să poată folosi propriile caractere în domenii, cum ar fi țările arabe, China, Rusia, Grecia.
    • Poate fi generic top-level domain (domeniu generic de nivel superior), cum ar fi .com, .org, .edu, .net. Aceste TLD nu sunt legate de anumite locații geografice, ci de tipul de deținător al domeniului. De exemplu, .edu este asociat cu educația, .org a fost asociat inițial cu organizațiile și .com cu societățile comerciale, dar ultimele două sunt acum libere pentru oricine.
    • Există, de asemenea, un TLD numit .arpa, dar acesta este utilizat numai de către Internet Engineering Task Force (organizația care creează standardele internetului).

      Imaginea ilustrează structura unui domeniu, împărțită în elemente separate

  • Domeniile second-level de al doilea nivel (SLD, domeniu de al doilea nivel ) sunt situate înainte de TLD. În cazul domeniului exemplu.ro, numele complet al domeniului este SLD, deoarece .ro ar fi un TLD în sine. SLD-ul este precedat de domenii de nivelul trei, patru, cinci etc. Fiecare etichetă este separată de un punct, de exemplu ar.trebui.un.exemplu.ro. „Un” este domeniul de al treilea nivel, iar „trebui” este domeniul de al patrulea nivel. În exemplul anterior, trebui este subdomeniul un.exemplu.ro, un este subdomeniul exemplu.ro și așa mai departe. În general, SLD-ul conține numele companiei (rackhost.ro), iar etichetele care preced SLD-ul se referă la server. Astfel, mail.yahoo.com se referă la un server de e-mail.

Numele de domeniu face parte din Uniform Resource Locator (URL), adică din adresa web.

URL: https://www.rackhost.ro
TLD: .ro
SLD: rackhost.ro
Host neve: www.rackhost.ro

Un domeniu poate indica mai multe adrese IP, astfel încât vizitatorii site-urilor web cu trafic mare să poată fi deserviți de mai multe servere. De asemenea, este din ce în ce mai frecvent ca un server să deservească mai multe site-uri web cu domenii diferite la o singură adresă IP. Această metodă permite găzduirea web virtuală, care este folosită în mod obișnuit de companiile de găzduire web datorită adresei IP reduse.

 

Doriți să înregistrați un domeniu?

Cu Rackhost, puteți face acest lucru rapid și ușor.

Vizionez

Postări asociate