În 2019, 91% dintre adulții români utilizatori de internet au făcut cumpărături online în mod regulat. (eNet) Acest lucru este de înțeles, deoarece cumpărăturile online prezintă numeroase avantaje. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că este sigur, există câteva lucruri de care trebuie să fiți conștienți. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmați atunci când faceți cumpărături online.
-
Numele de domeniu
Înainte de a cumpăra de la un magazin online, asigurați-vă că vă uitați cu atenție atât la nume, cât și la adresa de domeniu! Se întâmplă frecvent să vedeți magazine online frauduloase care se bazează pe vizitatorii unui magazin cunoscut, au un site care seamănă cu acesta și au un nume de domeniu care diferă doar prin terminație sau prin 1 sau 1 literă, sau chiar un cuvânt în plus. Fiți atenți, dacă nu vă aflați în domeniul magazinului pe care îl căutați, există și alte modalități de a vă asigura că sunteți în locul potrivit!
-
Informații
Datele de contact vă pot spune multe despre un magazin online. Nu strică să aveți listate locația, adresa de e-mail și numărul de telefon, astfel încât să îi puteți contacta dacă aveți întrebări sau probleme. De asemenea, aflați despre condițiile de achiziție, livrare și plată! Deși în mod legal puteți returna bunurile oriunde, în cele mai multe cazuri costul returnării bunurilor este plătit de client, ceea ce poate fi destul de ridicat pentru un magazin străin.
-
Certificat SSL
Pentru a fi bine informat, este de asemenea important să verificați dacă vizitați un site web criptat cu un certificat SSL. De obicei, browserele ne vor afișa un mic lacăt în bara de adrese pentru a indica faptul că site-ul este securizat, iar prefixul https:// va indica, de asemenea, acest lucru. Atunci când faceți cumpărături online și furnizați informații personale, faceți acest lucru numai pe un site web certificat SSL, pentru propria dvs. securitate.
-
Numai datele necesare
Și când vine vorba de date personale, furnizați doar strictul necesar. Dacă vi se cere să furnizați o mulțime de informații atunci când faceți cumpărături/înregistrați-vă, dar nu toate sunt necesare pentru a continua, atunci completați doar câmpurile care sunt absolut necesare, cu atât mai puține informații vi se vor cere. Și fiți și mai atenți cu detaliile cardului de credit. Plătiți online doar prin intermediul unor furnizori cunoscuți și de încredere sau alegeți opțiunea de plată la livrare. Oricare ar fi valoarea produsului, nu o luați în calcul doar pe aceasta, deoarece detaliile furate ale cardului de credit pot fi folosite ulterior și, dacă nu suntem atenți, am putea suferi pierderi financiare mult mai mari decât valoarea produsului pe care am sperat-o în zadar.
-
Parola 4+1
Dacă trebuie să vă înregistrați pentru a face o achiziție, asigurați-vă că alegeți și folosiți o parolă corectă, așa cum faceți pentru toate conturile dvs. online. Nu folosiți niciodată aceeași parolă pe care o folosiți oriunde altundeva pe internet! La urma urmei, nu are niciun rost să urmați sfaturile anterioare pentru cumpărături online dacă parola poate fi ușor de spart și dacă datele dvs. nu sunt în siguranță.